TZ: Pro-tibetské parlamentní skupiny odsoudily násilnou asimilaci tibetských dětí

(10. března 2023, Praha) Na budovách obou komor českého parlamentu dnes zavlály tibetské vlajky.  Skupiny přátel Tibetu působící v Poslanecké sněmovně i v Senátu k výročí potlačení tibetského povstání, které připadá právě na 10. březen, zároveň vydaly prohlášení vyzývající čínskou vládu, aby ustoupila od násilného umisťování tibetských dětí do čínských internátních škol.

Poslanci z pro-tibetské skupiny navíc čínské politiky vyzvali, aby nezasahovali do procesu tzv. reinkarnace příštího dalajlámy a výběr nástupce současného duchovního vůdce plně ponechali Tibeťanům a jejich tradicím. Svůj hlas pod obě prohlášení připojily mimo jiné ministryně Helena Langšádlová nebo  místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Na budově Senátu i Poslanecké sněmovny dnes byly vyvěšeny tibetské vlajky. U Poslanecké sněmovny se k tomu krátce setkali zákonodárci, aby společně s předsedkyní dolní parlamentní komory Markétou Pekarovou Adamovou vyjádřili podporu nenásilnému úsilí Tibeťanů o zachování svébytné kultury a náboženství.

“Už přes rok velmi zblízka vidíme, jak se Rusko snaží  samostatnou Ukrajinu okrást o svobodu a území. Tibet je sice o několik tisíc kilometrů dál, ale jako demokraté přirozeně podporujeme ty, kterým je upírána svoboda, ať se to děje kdekoliv na Zemi,” řekl Přemysl Rabas, předseda neformální senátní Skupiny přátel Tibetu.

Obdobnou poslaneckou skupinu  vede Hayato Okamura, který ke Dni Tibetu řekl, že “je potěšující, když po Senátu se i Poslanecká sněmovna jasně navrátila k tradici silné lidskoprávní politiky, kterou v Česku započal Václav Havel. Zdá se, že i Hrad je od včerejška k tématu lidských práv a náboženských svobod naladěn podobně. Od zástupců tibetské exilové vlády vím, že naše podpora je pro Tibeťany významným povzbuzením při jejich neutuchající snaze o zachování vlastní identity a svobody. Na Česko se v tomto budou moci nadále spolehnout.“

Hayato Okamura je také jeden z řečníků  protestního setkání naplánovaného na dnešních 17.00 před čínskou ambasádu. V sobotu se pak  pod záštitou senátora Přemysla Rabase uskuteční už tradiční  výstup na Sněžku s tibetskými vlajkami. Akce pro širokou veřejnost se zúčastní i někteří zákonodárci.  Česká parlamentní pro-tibetská iniciativa patří v počtu členů a členek k největším na světě.